About us

Το συλλογικό εγχείρημα Draumar ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου 2020, από την οπτική ανθρωπολόγο Αλεξάνδρα Ντονόφριο και τη δημοσιογράφο Δάφνη Σκαλιώνη. Στην ομάδα εντάχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 και η ιστορικός Λεωνή Π. Θανασούλα. 

Το Draumar φιλοδοξεί, μέσω της συλλογής ονείρων, να χαρτογραφήσει το συλλογικό φαντασιακό στην Ελλάδα την εποχή της πανδημίας. Σκοπός του είναι η καταγραφή της επίδρασης της πρωτόγνωρης αυτής συνθήκης στο συλλογικό ασυνείδητο και η δημιουργική αναπαράσταση του βιώματος σε συνεργασία με καλλιτέχνες. 

Αφορμή υπήρξε η δράση που υλοποιήθηκε στην Ιταλία με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Matteo Meschiari και του συγγραφέα Antonio Vena, καταγράφοντας τα όνειρα των Ιταλών την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Γιατί Draumar

Στα ισλανδικά “draumar” σημαίνει όνειρα, όμως διαφαίνεται και ένας σύνδεσμος που γεφυρώνει τις λέξεις όνειρο (dream) και τραύμα (trauma). Η πανδημία, η καραντίνα, ο κατ’ οίκον περιορισμός, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι αλλαγές σε κάθε φάσμα της ζωής που φαίνεται πως θα μας επηρεάζουν για καιρό, δημιουργούν ένα πρωτοφανές συλλογικό τραύμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα λοιπόν από αυτό το συλλογικό πείραμα, μπορεί να αποκαλυφθεί η ασυνείδητη κοινωνική μας αφήγηση για τους πρωτόγνωρους καιρούς που ζούμε, να αποκτήσει υπόσταση το ανεπεξέργαστο υλικό του ασυνειδήτου μας και να μετουσιωθεί σε δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση, επουλώνοντας ταυτόχρονα εν μέρει το τραύμα που βιώνουμε εν τη γενέσει του.

Κάλεσμα για συν-δημιουργία

Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Draumar, είναι η συλλογική του διάσταση, καθώς μόνο μέσα από τη συμβολή όλων μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ουσιαστική χαρτογράφηση που επιδιώκει. Η συμβολή όμως αυτή δεν εξαντλείται στην καταγραφή ονείρων αλλά φτάνει και στη συν-δημιουργία. Το Draumar είναι λοιπόν ένα «ανοιχτό κάλεσμα» προς όλους για να μοιραστούμε το ονειρικό μας βίωμα, να επουλώσουμε τις πληγές μας και να τις μετουσιώσουμε σε δημιουργία. 

Μαζί μπορούμε να αφήσουμε επίσης στον «Ιστορικό του Μέλλοντος» μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη και να δώσουμε υπόσταση στην «αόρατη ιστορία» της εποχής μας, εκείνη που δεν θα διδάσκεται στα βιβλία του επόμενου αιώνα αλλά θα τον έχει σίγουρα διαμορφώσει. Μια παρακαταθήκη αντίστοιχη με αυτήν που μας άφησε η Charlotte Beradt, όταν κατέγραψε τα όνειρα του κόσμου κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ στη δεκαετία του ’30, αποτυπώνοντας έτσι ένα ίχνος του τραύματος που δημιούργησε το απολυταρχικό καθεστώς στον γερμανικό λαό.

Η χρονοκάψουλα των ονείρων άνοιξε και περιμένει τη δική σας συμβολή!

Δάφνη Σκαλιώνη

Η Δάφνη Σκαλιώνη είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στα νέα μέσα, την ερευνητική δημοσιογραφία, το ντοκιμαντέρ και τη σύγχρονη οπτικοακουστική αφήγηση. Εργάζεται στην ΕΡΤ από το 2001 στις ειδήσεις και σε τηλεοπτικές εκπομπές, ως δημοσιογράφος, ερευνήτρια, αρχισυντάκτρια, παρουσιάστρια και παραγωγός πολυμεσικού περιεχομένου. Στα 20 περίπου χρόνια της πορείας της, έχει εστιάσει παράλληλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα δικαιώματά τους, αναπτύσσοντας ή συμμετέχοντας σε πληθώρα δράσεων. 

Μετά το πτυχίο της από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε το μεταπτυχιακό Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Data Journalism του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI) και υπότροφος του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Newsroom Essentials» του Columbia Journalism School, που πραγματοποιήθηκε το 2019 στο iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συλλογικών εγχειρημάτων, καθώς πιστεύει βαθιά ότι «την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες». Στο πλαίσιο αυτό, έχει γράψει και μεταφράσει κείμενα για θεατρικά ντοκιμαντέρ βασισμένα σε δική της έρευνα και προσωπικές συνεντεύξεις.

Ονειρεύεται διαρκώς και πρόσφατα αποφάσισε να πάψει για λίγο να κυνηγάει τα όνειρα της μέρας και να αφουγκραστεί με μεγαλύτερη προσοχή αυτά της νύχτας, συνδημιουργώντας το Draumar. Ανυπομονεί να δει πού θα την οδηγήσουν! 


Αλεξάνδρα Ντονόφριο

Ελληνοϊταλίδα με ρίζες και στην Αγγλία, η Αλεξάνδρα Ντονόφριο είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, σκηνοθέτης και εμψυχώτρια σε συμμετοχικά εργαστήρια αφήγησης. Χρησιμοποιεί το ντοκιμαντέρ, τα κινούμενα σχέδια, το θέατρο και την αφήγηση ως συνεργατικές μεθόδους έρευνας για τα θέματα της μετανάστευσης, της φαντασίας και της μνήμης.

Από το 2006, στο κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο στην Ιταλία εφάρμοσε παρόμοιες μεθόδους για να δημιουργήσει το πλαίσιο, όπου ήταν δυνατόν να μοιραστούν προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, με την ίδρυση της κοινοτικής ομάδας θεάτρου Fandema στο Μιλάνο, της σχολής ιταλικής γλώσσας για τους μετανάστες Asnada, και το πρότζεκτ αφήγησης MAdRI με θέμα την μητρότητα.

Μετά από το μεταπτυχιακό της στην οπτική ανθρωπολογία, τον Ιούνιο του 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της μέσω του προγράμματος «Anthropology, Media and Performance» στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η δουλειά της αναδύεται από το εύφορο εκείνο έδαφος μεταξύ ανθρωπολογίας και τέχνης, θεωρίας και δημιουργικών πρακτικών, ακαδημίας και συμμετοχικών κοινοτικών δράσεων. Έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, τα οποία έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε σχολεία και πανεπιστήμια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Γοητευμένη από τον κόσμο της φαντασίας και των ονείρων, πιστεύει ακράδαντα ότι θα έπρεπε να εφεύρουμε σύγχρονους τρόπους να μοιραζόμαστε τα όνειρά μας, καθώς ό,τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε αντιπροσωπεύει την μισή κοινωνική μας ζωή, και δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην ιδιωτική σφαίρα. Συνδημιουργώντας το Draumar, ονειρεύεται την επαναδημιουργία ενός δημόσιου χώρου στον οποίον θα μπορούμε να στοχαζόμαστε συλλογικά πώς τα όνειρα αντανακλούν τις ριζικές αλλαγές των καιρών μας.


Λεωνή Θανασούλα

Η Λεωνή Θανασούλα είναι δημιουργός του The Precious Tree biography + culture. Έχει σπουδάσει Ιστορία (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), Κλασσική φιλολογία (The University of Leeds), Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και Μουσειολογία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ασχολείται με τη διδασκαλία και μελέτη του αυτοβιογραφικού λόγου, ενώ εργάζεται ως σύμβουλος σε εξατομικευμένες αυτοβιογραφικές συγγραφές.

Οι δραστηριότητές της και οι συνεργασίες της κινούνται στον χώρο των πολιτιστικών, μορφωτικὼν και εκπαιδευτικὼν ιδρυμάτων και φορέων (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κ.ά.) και των πάσης κατηγορίας βιβλιοθηκών (δημόσιων και ιδιωτικών) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρύτρια του πολιτιστικού φορέα «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει επιμεληθεί ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις. 

Ένα από τα πεδία των ερευνητικών της ενδιαφερόντων αποτελούν τα αυτο/βιογραφικά έργα (γραπτά, εικαστικά, παραστατικά), η αυτοβιογραφική αφήγηση και η συνομιλία της με τον κόσμο των Τεχνών. Θεωρεί τον ονειρικό κόσμο ως ανεξάντλητη πηγή γνώσης και έμπνευσης και πιστεύει στη θεραπευτική του δύναμη. Συμμετέχει στην ομάδα του Draumar για τη διερεύνηση και δημιουργία μίας πιο ονειρικής πραγματικότητας μέσα από την Τέχνη και την Επιστήμη.